Kako narediti domače testo za pico

Pica je ena izmed najbolj priljubljenih jedi na svetu in to z razlogom. Je okusna, vsestranska in jo lahko pripravimo po vsakem okusu. Čeprav lahko kupite že pripravljeno testo za pico, pa ni nič boljšega od tega, da ga pripravite iz nič. Ne samo, da je to bolj koristno, ampak vam omogoča tudi eksperimentiranje z različnimi prelivi in tehnikami. V tem članku vam bomo pokazali, kako korak za korakom pripraviti domače testo za pico.

Sestavine

  • 3 ½ skodelice univerzalne moke
  • 1 ½ skodelice tople vode
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica soli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 ¼ čajne žličke aktivnega suhega kvasa

Navodila

Aktiviranje kvasa
Prvi korak pri pripravi testa za pico je aktiviranje kvasa. To storite tako, da v posodi zmešate kvas, sladkor in toplo vodo. Mešanico nežno premešajte, da se sestavine povežejo, in jo pustite stati 5 do 10 minut. V tem času se bo kvas začel mehurčkati in peniti. To je znak, da je kvas aktiven in pripravljen za uporabo.

Združite suhe sestavine
Medtem ko se kvas aktivira, lahko začnete pripravljati suhe sestavine. V ločeni skledi zmešajte univerzalno moko in sol. Sestavine mešajte, dokler niso enakomerno porazdeljene.

Združite mokre in suhe sestavine
Ko se mešanica kvasa razblinja in speni, jo lahko dodate v skledo s suhimi sestavinami. Dodajte oljčno olje in vse skupaj mešajte, dokler se ne oblikuje testo. Testo gnetite od 5 do 7 minut, da postane gladko in elastično.

Testo pustite počivati
Ko je testo gladko in elastično, ga pokrijte s čisto brisačo ali plastično folijo in pustite počivati vsaj eno uro. V tem času bo testo naraslo in se podvojilo. Če se vam mudi, ga lahko pustite počivati le 30 minut, vendar dlje ko testo počiva, boljše bo.

Razdelite testo
Ko testo počiva, ga razdelite na dva enaka dela. Če pripravljate le eno pico, lahko drugo polovico zamrznete za poznejšo uporabo. Lahko pa uporabite celotno serijo za pripravo dveh pic.

Raztegnite testo
Testo raztegnite tako, da čisto površino rahlo posujete z moko in nanjo položite eno od polovic testa. Z rokami testo sploščite v obliko diska. Nato testo z rokami ali valjarjem raztegnite v okroglo obliko. Če se počutite drzno, lahko testo vržete v zrak.

Dodajte prelive
Ko je testo raztegnjeno, je čas za dodajanje prelivov. Tu lahko postanete ustvarjalni in eksperimentirate z različnimi kombinacijami. Najprej testo premažite s plastjo paradižnikove omake in pustite majhen rob ob robovih. Nato dodajte sir in prelive. Pazite, da ne dodate preveč prelivov, saj se lahko pica razmoči.

Pečenje pice
Ko je pica obložena, jo je treba speči. Pečico segrejte na 245 °C (475 °F) in pico položite na pekač ali kamen za pico. Pecite od 12 do 15 minut oziroma dokler se skorja ne zlato rjavo obarva, sir pa se stopi in naredi mehurčke.

Nasveti za pripravo odličnega testa za pico

Uporabite visokokakovostne sestavine
Ključ do odličnega testa za pico je uporaba visokokakovostnih sestavin. To vključuje uporabo kakovostne moke, svežega kvasa in ekstra deviškega oljčnega olja. Z uporabo svežih sestavin bo testo dobilo boljši okus in teksturo.

Testa ne pretiravajte z delom
Pri gnetenju testa je pomembno, da ga ne pretiravate. Pretiravanje lahko povzroči, da testo postane trdo in gosto, zaradi česar bo pica manj prijetna. Testo gnetite, dokler ni gladko in elastično, vendar ga ne gnetite še naprej, ko to doseže.

Pustite testo počivati
Za popolno skorjo je ključnega pomena, da testo počiva vsaj eno uro. Počitek omogoči kvasu, da se aktivira in ustvari zračne žepe v testu, zaradi česar bo skorja lažja in bolj puhasta.

Uporaba kamna za pico
Uporaba kamna za pico je odličen način za hrustljavo in enakomerno pečeno skorjo. Preden nanj položite pico, jo segrejte v pečici, da se spodnji del skorje dobro zapeče.

Eksperimentirajte s prelivi
Pica je odlična podlaga za eksperimentiranje z različnimi prelivi. Poskusite različne kombinacije sira, mesa, zelenjave in zelišč, da najdete svojo popolno pico.

Zamrznite dodatno testo
Če ne nameravate pripraviti dveh pic, lahko dodatno testo zamrznete za poznejšo uporabo. Tesno ga zavijte v plastično folijo ali aluminijasto folijo in ga shranite v zamrzovalnik za največ 3 mesece. Ko ga boste želeli uporabiti, ga pred uporabo pustite čez noč odmrzniti v hladilniku.

Priprava domačega testa za pico se morda zdi zastrašujoča, vendar je v resnici preprost postopek, ki ga lahko opravi vsakdo. Z uporabo visokokakovostnih sestavin, počivanjem testa in eksperimentiranjem s prelivi lahko ustvarite pico, ki je še boljša od tiste, ki jo lahko kupite v restavraciji. Sledite navodilom po korakih, opisanim v tem članku, in že boste na dobri poti do priprave okusne domače pice.

Leave a Comment