CIO se chinuie să-și găsească casa pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2030 – iar scandalul Jocurilor de la Tokyo nu ajută

Sapporo pare un loc grozav pentru a găzdui cei mai buni sportivi din lume peste șapte ani.

Orașul are o moștenire olimpică, fiind primul din Asia care găzduiește Jocurile de iarnă, în 1972.

Locația sa pe insula Hokkaido din nordul Japoniei este înzăpezită și rece și este plină de stațiuni de schi cunoscute pentru pudra lor de clasă mondială.

Și până de curând părea să existe un sprijin local puternic pentru oferta orașului de a găzdui din nou Jocurile de iarnă în 2030, sondajele de anul trecut sugerând că mai mult de jumătate dintre locuitori erau în favoarea acestei idei.

Dar exact când Sapporo a început oficial să facă forță pentru Jocurile, A corupţie scandal implicarea finalei Olimpice a Japoniei de la Tokyo aruncă o umbră asupra planurilor sale.

În august, procurorii l-au arestat pe Haruyuki Takahashi, în vârstă de 78 de ani, membru al consiliului de administrație al comitetului de organizare Tokyo 2020, acuzându-l în cele din urmă că a acceptat mită de 1,4 milioane de dolari de la companii japoneze, în schimbul ajutorului lor pentru a fi selectat drept sponsori oficiali ai Jocurilor. .

Cazul s-a extins într-o investigație majoră privind luarea de mită și fraudarea ofertelor, iar unele figuri cheie cred că ar putea împiedica șansa Sapporo de a asigura Jocurile Olimpice.

„Pare foarte grav”, a spus Seiko Hashimoto, fosta președintă a comitetului de organizare de la Tokyo, răspunzând la întrebările reporterilor în decembrie despre impactul scandalului asupra licitației.

„Dacă nu devine clar că Jocurile din 2030 sunt complet diferite de Jocurile din 2020, va fi dificil să crești sprijinul”, a spus Hashimoto, potrivit unui raport al ziarului Yomiuri.

CIO amână decizia privind gazda 2030 pe termen nelimitat

Lucrurile ar fi putut fi atât de diferit pentru Sapporo.

Cu doar câteva luni în urmă, el s-a confruntat cu candidați puternici pentru 2030 în Vancouver și Salt Lake City.

Lugeri canadieni alergă pe pistă. CIO se străduiește să găsească un oraș gazdă pentru 2030 și a menționat schimbările climatice drept una dintre preocupări, deși experții sunt sceptici, acesta este singurul motiv. (Daniel Mihăilescu/AFP via Getty Images)

Dar în octombrie Guvernul Columbia Britanică a decis să nu sprijine oferta lui Vancouver și organizatorii Utah raportase deja ar prefera să găzduiască în 2034.

cel calea părea clară pentru ca capitala de nord a Japoniei să găzduiască Jocurile, dar Comitetul Olimpic Internațional a apăsat în schimb butonul de pauză.

Era planificat să numească orașul gazdă pentru 2030 la reuniunea Adunării Generale a CIO din octombrie 2023, dar el a amânat decizia fără a oferi o nouă cronologie.

Membrii comisiei au funcționat de mult timp pe un program fix pentru a alege orașele gazdă, făcându-și selecția cu șapte ani înaintea Jocurilor.

Acest lucru nu se va întâmpla de data aceasta, după ce directorul executiv al Jocurilor Olimpice CIO, Christophe Dubi, a anunțat o amânare a alegerii gazdei din 2030, sugerând că viitoarea comisie gazdă a organizației trebuie să ia în considerare mai detaliat provocările cu care se confruntă Jocurile Olimpice de iarnă.

„Va oferi Comisiei mai mult timp pentru a avea o imagine mai clară și a lua o decizie în cunoștință de cauză pentru 2030”, a spus Dubi în timpul unei conferințe de presă online în decembrie.

Întârzierea nedeterminată pentru o gazdă este „pur și simplu fără precedent”, a declarat Robert Livingstone, un expert canadian în procesul de licitație la Olimpiada și fondator al site-ului de știri GamesBids.com.

O vedere de noapte a Sapporo, Japonia.
O vedere a Parcului Sapporo Odori și a centrului orașului Sapporo, Hokkaido, Japonia, în februarie 2020. (Issei Kato/Reuters)

„Eu numesc ceea ce s-a întâmplat o resetare completă, pentru că acum ei [the IOC] L-am deschis, oricine ar putea fi acolo acum”, a spus Livingstone, care crede că primul oraș gazdă va fi numit la un summit din vara lui 2024.

„Este un nou curs și, din această cauză, Sapporo, care ar fi posibil să o blocheze, este acum din nou în luptă”.

CIO a spus că are în vedere un plan de a acorda Jocurile Olimpice de iarnă din 2030 și 2034 în același timp.

Oficialii citează preocupările legate de schimbările climatice pentru întârziere

CIO a citat preocupările cu privire la schimbările climatice și impactul acestora asupra viitoarelor gazde drept principalul motiv al întârzierii.

Organizația se luptă să facă față realității incomode că mai puține orașe se prezintă la Jocurile Olimpice de iarnă, iar efectele încălzirii globale înseamnă că mai puține locuri le vor putea găzdui.

Oficialii olimpici spun că vor analiza perspectiva stabilirii unei rotații între câteva orașe gazdă permanente pentru a ajuta la rezolvarea incertitudinii.

A studiu recent de la Universitatea din Waterloo din Ontario a analizat 21 de gazde anterioare ale Jocurilor de iarnă și a sugerat că doar Sapporo ar putea organiza Jocurile Olimpice într-un mod sigur și viabil până la sfârșitul secolului, dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse semnificativ.

Dar unii observatori ai Jocurilor Olimpice se îndoiesc că decizia CIO de a-și amâna alegerea din 2030 este legată de climă.

„Ne-am face o favoare, aducând un scepticism sănătos față de această afirmație, doar pentru că au vorbit despre importanța durabilității mediului încă din anii 1990”, a spus Jules Boykoff, critic deschis CIO și profesor de științe politice la Pacific. Universitatea din Portland, Oregon.

Oamenii legii din Japonia intră într-o clădire cu sacoșe.
Ofițerii Procuraturii Districtului Tokyo intră să percheziționeze sediul editorului Kadokawa Corp din Tokyo, Japonia, în această fotografie de fișier făcută pe 6 septembrie 2022. (Kyodo prin Reuters)

Boykoff consideră că schimbările climatice au fost „o preocupare secundară, dacă nu terțiară” pentru CIO și consideră că întârzierea este „un fel de efort de a câștiga timp” pentru candidatura lui Sapporo, în timp ce scandalul de corupție continuă să facă titluri negative în Japonia.

„Poate că dacă așteaptă suficient de mult, ar putea exista chiar condamnări pentru unii dintre acești oameni. Atunci, [the IOC] pot doar să arate cu degetul către acești indivizi și să nu o trateze ca și cum ar fi o problemă structurală cu Jocurile Olimpice”, a spus Boykoff.

CIO „uită” scandalurile

Scandalul ar putea reaprinde, de asemenea, opoziția față de Jocurile Olimpice din Japonia, care este la mai puțin de doi ani distanță de Mult defăimate Jocurile de la Tokyoorganizat în mod controversat fără spectatori pe fondul pandemiei.

Unii se întreabă acum dacă Sapporo ar trebui să renunțe la planurile de a găzdui mai multe jocuri.

Pe 20 decembrie, orașul Sapporo și Comitetul Olimpic Japonez a cedat presiunii publiceanunțând că întrerupe temporar promovarea Licitației active.

“Situația s-a schimbat drastic. Trebuie să reafirmăm voința poporului”, a declarat primarul Sapporo, Katsuhiro Akimoto, într-o conferință de presă, potrivit ziarului Yomiuri.

Raportul spune că primarul s-a angajat să efectueze un alt sondaj pentru a determina dacă locuitorii susțin găzduirea Jocurilor.

Nao Masumoto, profesor invitat de studii olimpice la Universitatea Metropolitană din Tokyo, crede că CIO încă vrea să organizeze Jocurile din 2030 la Sapporo și așteaptă ca problemele să se „calmeze”.

El spune că sprijinul local pentru plan a scăzut de când a apărut scandalul și consideră că a fost o „mare greșeală” pe care guvernul municipal din Sapporo a decis nu tine un referendum public cu privire la candidatura sa.

„Este foarte important să existe un proces decizional democratic [for Olympic bids]„, a spus Masumoto.

Dar el crede că lucrurile s-ar putea schimba în continuare, dacă o altă poveste înlocuiește scandalul de corupție din ciclul de știri din Japonia, iar oamenii încep să uite.

„Și CIO uită”, a spus el râzând.

Cu dosare de la Associated Press și Reuters

Add Comment